Google Family Link

Stvaranje zdravih online navika kod djece

Opšte informacije i uputstvo za upotrebu

JEDNOSTAVNO I BESPLATNO UPRAVLJANJE VREMENOM I NAČINOM UPOTREBE MOBILNIH UREĐAJA

Google Family Link

Google Family link je jedan od proizvoda kompanije Google namijenjen roditeljima u cilju praćenja i usmjeravanja dječijih aktivnosti na interetu.

Ovaj servis je besplatan, a da biste ga koristili, neohodan je odgovarajući uređaj za dijete i za roditelja, kao i Google nalog za roditelja i dijete.

Google dozvoljava različite starosne granice kod samostalnog upravljanja Google nalogom pa je tako minimalna granica u BiH 13 godina, dok je to u Srbiji 15, a u Hrvatskoj 16 godina. Kako biste kreirali nalog za dijete mlađe od pomenute granice, upravo služi Google Family Link.

Pregled osobina

Za koji vid kontrole se može koristiti Googel Family Link aplikacija

Šta je potrebno za podešavanja

Roditeljski Google nalog

Da biste podesili Google Family Link servis, potrebno je da imate aktivan Gmail.

Kompatibilnost mobilnih uređaja

Google Family Link je kompatibilan sa dječijim Android uređajima, Android uređajima kod roditelja, i novijim verzijama iPhone uređaja kod roditelja.

Besplatan za upotrebu

Google Family Link je besplatan servis. Potrebno je da imate Google nalog i možete ga koristiti, kako i upariti više naloga (majka, otac, djeca).

Google Family Link omogućava

Pregled aktivnosti i sadržaja kojima pristupa dijete

Uvid u sadržaje i aplikacije koje dijete instalira kroz sistem odobravnja sa roditeljskog uredjaja.

Definisanje vremena koje dijete provodi na mobilnom uređaju (telefon, tablet)

Mogućnost da se telefon zaključa i onemogući pristupanje internetu i zabavnim sadržajima kada je vrijeme za spavanje, školu ili učenje.

Praćenje djetetovog kretanja

Ukoliko dijete nosi sa sobom mobilni uređaj moguće je pratiti njegovu lokaciju i mjesta koja posjećuje.

Iako Google Family Link nudi mnogobrojne opcije za upravljanje dječijim aktivnostima na internetu, neophodno je detaljno pročitati dokumentaciju i donijeti odluku da li ovo rješenje odgovara vašim potrebama.

Google Family Link aplikacija

Aplikacija je dostupna za Android uređaje kod djece i roditelja i iPhone uređaje kod roditelja. Prije instalacije provjerite kompatibilnost uređaja. Aplikaciju možete naći putem Gogle Play Store ili na sljedećem linku.

Uputstvo za uputrebu

Detalji o instaliranju i podešavanju aplikacije

KORAK 1: Kreiranje roditeljskog naloga

Potrebno je da roditelj na svom telefonu instalira Google Family Link aplikaciju za roditelje. Iako Google dozvoljava instalaciju i na telefonima Android verzije 5, mi smo na testovima ustanovili da može doći do problema kod starijih verzija Androida pa preporučujemo minimalno verziju 6.0. Poslednja Google-ova vijest je da je preporučeni sistem Android 7.

Iako je Family link dostupan i na iOS uredjajima, nismo testirali ovu aplikaciju na iPhonu ili bilo gdje van Android ekosistema.

KORAK 2: Kreiranje naloga za dijete

Nakon što ste instalirali aplikaciju na roditeljski telefon, moguće je kroz aplikaciju kreirati Google nalog za vaše dijete u nekoliko jednostavnih koraka:

 • Izaberite e-mail adresu za vaše dijete
 • Google vas pita i za način na koji će provjeriti vaš identitet kao roditelja, svaki put kad je to potrebno. Možete birati lozinku, SMS kod koji stiže na vaš telefon ili autentifikaciju kreditnom karticom. Mi smo izabrali lozinku kao način autentifikacije
 • Kad završite ove korake prelazimo u fazu podešavanja dječijeg telefona

KORAK 3: Podešavanje dječijeg telefona

Naša preporuka je da telefon djeteta resetujete na fabrička podešavanja a zatim se na prvom prijavljivanju ulogujete svojim korisničkim nalogom.

 • Potrebno je instalirati Google Family Link for Kids and Teens.
 • Pokreinite aplikaciju i izaberite nalog vašeg djeteta
 • Moguće je da cete prethodno morati ukloniti svoj Google nalog sa telefona. Ovo je moguće uraditi u Podešavanjima, pod Users and accounts (Korisnici i nalozi)
 • Poslije nekoliko jednostavnih koraka u kojem ćete potvrditi vaš identitet i imenovati telefon kako bi ga prepoznali u roditeljskoj aplikaciji, dječiji telefon je spreman

KORAK 4: Google Family Link podešavanja dječijeg telefona u roditeljskoj aplikaciji

Sada je u roditeljskoj aplikaciji vidljivo ime djeteta i detalji kako se telefon koristi.

 • Vidljive su sve opcije za podešavanje
 • Moguće je podesiti sadžaje i veb stranice kojima je moguće pristupiti
 • Podesiti vrijeme za spavanje i dozvoljeno vrijeme upotrebe telefona
 • Uključiti praćenje lokacije djeteta
Napomena

U Google Family Link režimu kontrole nije moguće koristiti klasični YouTube (samo YouTube KIDS) što većini djece ne odgovara. Djeca mogu prevazići ovu zabranu (ili ograničenje) koristeći ugrađeni browser telefona (dakle ne Google Chrome) i na taj način koristiti YouTube.

Video uputstvo

Pratite video uputstva kako biste lakše podesili Google Family Link

Sva vaša pitanja

Više znanja, manje brige

Šta je Google nalog i kako ga kreirati?

Google Nalog je vezan za jedinstveno korisničko ime i šifru i omogućava upotrebu različitih Google proizvoda (Gmail, Google Ads, Youtube). Ukoliko već koristite neki od Google proizvoda, to znači da ste kreirali Google nalog.

Da biste koristili Google Family Link, neophodan je Google nalog, a najjednostavniji način da ga kreirate, ukoliko do sada niste jeste da kreirate svoj Gmail na sljedećoj stranici.

Kako se kreira Gmail nalog za mlađe od 13 godina?

Google servisi su besplatni i koriste se kao osnov za kreiranje drugih naloga, kao i razne aktivnosti na interentu. Mejl adresa (e-mail) je dodirna tačka sa raznim uticajima na interntu.

Google ne dozvoljava kreiranje email-a za mlađe od 13 godina. To je moguće uraditi samo kroz Google Family Link čime se dječiji nalog vezuje za nalog roditelja ili odgovorne odrasle osobe.

Detalje o kreiranju naloga i podešavanju možete pogledati na prikazanom uputstvu u sekciji uputstvo za upotrebu.

Šta mogu pomoću Google Family Link-a?

 • Usmjeriti dijete prema dobrom sadržaju tako što ćete mu pomoći pri izboru sadržaja/aplikacija, a izvještaji o aktivnostima pokazaće vam koliko vremena troši na svoje omiljene aplikacije.
 • Upravljati aplikacijama – podesite Google račun da vam omogućava odobravanje ili blokiranje aplikacija koje dijete želi preuzeti iz trgovine Google Play, a možete upravljati i kupovinom putem aplikacije i sakriti određene aplikacije na njegovom uređaju.
 • Izabrati preporučeni sadržaj – Ako niste sigurni koji su sadržaji/aplikacije odgovarajući za vaše dijete,  Google Family Link prikazuje aplikacije za Android koje su preporučili nastavnici koje možete direktno dodati na djetetov uređaj.
 • Ograničiti vrijeme upotrebe – Google Family Link vam omogućava postavljanje vremenskih ograničenja i vremena spavanja za djetetov kontrolisani uređaj.
 • Zaključati djetetov uređaj kad mislite da je vrijeme za druge aktivnosti
 • Provjeriti gdje se nalazi – omogućava da pronađete dijete dok je u pokretu ako je njegov uređej kod njega.

Šta je važno znati o Google Family Link-u?

 • Da li je uređaj vašeg djeteta kompatibilan, tj. može li se na njemu pokrenuti ova aplikacija provjerite na  veb stranici 
 • Google Family Link neće tražiti odobrenje da instalira ažuriranja aplikacija (uključujući ažuriranja koja proširuju dopuštenja), aplikacije koje ste prethodno odobrili ili aplikacije podijeljene u Porodičnoj zbirci zato je potrebno redovno pregledati instalirane aplikacije i odobrenja za aplikacije u Google Family Link-u.
  Pažljivo pregledajte aplikacije na uređaju svojeg djeteta i onemogućite one koje ne želite da koristi. Možda nećete moći onemogućiti neke unaprijed instalirane aplikacije.
  Da biste vidjeli lokaciju uređaja svojeg djeteta ili tinejdžera, uređaj mora biti uključen, nedavno aktivan i povezan s internetom.
  Aplikacije koje preporučuju nastavnici dostupne su samo na Android uređajima u SAD-u roditeljima djece određenog uzrasta.

Da li Google Family Link blokira neprimjeren sadžaj za djecu?

Google Family Link NE blokira sadržaj. Ovaj servis omogućava podešavanja kojima filtrirate sadržaje kojima vaša djeca pristupaju. Važno je znati da ovi filteri nisu savršeni i da ih treba testirati i redovno provjeravati kako se ne bi potkrao sadržaj koji nije primjeren djeci.

Google Family Link olakšava uvid u sadržaj i grubo filtriranje  sadžaja. Uz to alarmira u slučaju neprimejrenih aktivnosti djece na internetu.

Ne zaboravite da je nophodno da budete uključeni u aktivnosti vaše djece na internetu.

Na kojim uređajima roditelji mogu da podešavaju Family Link?

Roditleji mogu da koriste Google Family Link aplikaciju za Android mobilni uređaj. Instalacija je na sljedećem linku. Dostupna je verzija za iPhone mobilni uređaj čiju instalaciju možete pronaći na App Store.

Roditleji imaju mogućnost za određena podešavanja putem web browsera.

Na kojim uređajima kod djece je mogu podesiti Google Family Link?

Kod djeteta je moguće podesiti Google Family Link aplikaciju na Android mobilnom uređaju

Djeca imaju pristup aplikaciji kroz web browser ukoliko se roditelj složi satim vidom korištenja.

Većina podešavanja nije funckionalna na iPhone uređajima kod djece. Detalje možete naći na sljedećem linku.

Koji uzrast kod djece je granica za podešavanje Google Family Link-a?

Ne postoji ograničenje u donjoj granici i roditelji odlučuju kada je njihovo dijete spremno za prvi lični mobilni uređaj.

Kada dijete napuni 13 godina ili prema odgovarajućem uzrastu u određenoj zemlji, djetetov nalog se modifikuje u lični Google nalog za odrasle. Dijete može da preuzme odgovornost i koristi samostalno svoj nalog. Ukoliko i dalje želite da nadgledate djetetove aktivnosti, moguće je i dalje koristiti podešavanja Google Family Link-a.