Roditelji djece 3 do 7 godina

Djeca uzrasta od 3 do 7 godina i internet

Internet ne bi trebao da bude u fokusu djece ovog uzrasta

Jutjub – prvi prozor u internet

Roditeljima je sve teže da, čak i ovako maloj djeci, zabrane upotrebu  interneta. Tehnologija je svugdje oko njih i oni je primjećuju. Vaše dijete će, prvi kontakt s internetom, najvjerovatnije, ostvariti preko video servisa „Jutjub“ i vašeg mobilnog telefona. Boravite uz dijete dok koristi  „Jutjub“ i svaki put mu recite da telefon nije za igranje i da treba da poraste da bi mogao da ga koristi.

Korisni linkovi: Za roditelje

Crtani filmovi

Potrudite se da vaše dijete što manje gleda crtane filmove. Mnogo je bolje da to čini na TV nego na mobilnom telefonu. Tako ih neće povezivati sa mobilnim telefonima, koji su posebno nepodesni za djecu zbog malih ekrana. Kretnje djeteta su ograničene, najčešće sjedi nepomično, što nije dobro. Pretjerano fokusiranje oka na tako malu površinu može da izazove “sindrom kompjuterskog oka”.

Korisni linkovi: Djetinjstvo prođe…

Budite oprezni pri postavljanju  fotografija vaše djece na društvenim mrežama! Nikad ne postavljajte selfi fotografije sa djetetom!

Roditeljstvo digitalnih generacija

Ne propustite najbezbrižnije doba svoje djece lajkujući tuđu, uživajte zajedno!

Boravak u prirodi

Boravak u prirodi

Boravak u prirodi je neophodan djeci jer pozitivno utiče na psihofizički razvoj. Za dobro zdravlje neophodan je svjež vazduh, sunčeva svjetlost i fizička aktivnost. Korisni linkovi: Djeci su za imunitet potrebni mikrobi….

Igra sa vršnjacima

Igra sa vršnjacima

Igra je najprirodniji i najpotrebniji vid učenja i formiranja djece ovog uzrasta. Treba se odvijati sa vršnjacima u realnom okruženju jer utiče na razvoj socijalnih vještina. Korisni linkovi: Posljedice života u virtuelnom svijetu.

Roditelj kao uzor

Roditelj kao uzor

Kao prvi uzor vodite računa da budete dobar model svom djetetu. Ako ste vi korisnik koji „visi“ na internetu, i dijete ima velike šanse da razvije iste navike. Korisni linkovi: Šta djeca trebaju da znaju…

Često postavljana pitanja

Sve što biste trebali znati

Kada se djeca prvi put sreću sa internetom?

Jutjub – prvi pozor u internet

Mala djeca ne bi trebala da koriste internet. Ali, vama roditeljima je sve teže da im to zabranite čak i u ovom uzrastu. Tehnologija je svugdje oko njih i oni je primjećuju. Vaše dijete će, najvjerovatnije, prvi kontakt s internetom ostvariti preko video servisa „Jutjub“ i vašeg mobilnog telefona. Smatra se da djeca ovaj servis počinju da koriste već oko svoje druge godine života. Boravite uz vaše dijete dok koristi vaš mobilni telefon za pristup „Jutjubu“. Ipak, svaki put mu objasnite da internet nije za igranje i da treba da poraste da bi moglo da ga koristi.

Da li koristiti internet za gledanje crtanih filmova?

Ne bi trebalo koristiti internet za gledanje crtanih filmova

Ukoliko, ipak, mislite da je vrijeme da počne da gleda crtane filmove, mnogo je bolje da to čini na televizoru. Na taj način ih neće povezivati s internetom, ali ni sa mobilnim telefonima, koji su posebno nepodesni za djecu zbog malih ekrana. Ako ste vani, igraće se i neće tražiti da gleda u mobilni telefon, jer dijete „zna“ da van kuće nema televizora. Najbolje bi bilo da sa prijateljima razmjenjujete crtane filmove na USB stiku i da im ih puštate na televizoru. Više će uživati pri gledanju u veliki ekran, a mogu da se kreću, mijenjaju položaj. Obavezno pazite na dužinu, 30 minuta dnevno , kao i na prilagođenost uzrastu. Ne gledajte crtane filmove tokom jela jer je to vrijeme kad je porodica na okupu i treba da razgovara, a dijete da bude svjesno radnje koju čini.

Da li djeca trebaju imati pristup internet igricama?

Djeci do druge, a mnogi misle i do treće godine života, ne preporučuje se upotreba interneta. Savremeno dijete ipak odrasta u digitalnom svijetu i oko svoje četvrte godine susreće se neposredno s nekim digitalnim uređajem, bilo da samostalno „nešto tipka“ ili uz vašu pomoć. Njegovu pažnju najviše privlače igrice.
Ako vaše dijete spada u kategoriju djece koja imaju pristup internetu u ovim godinama, potrudite se da na vrijeme odredite pravila te upotrebe. Prije svega dogovorite se s njim kad može da koristi internet. I kažite im jasno šta tamo mogu da rade.

 Ne odstupajte od pravila koja ste odredili. Prije nego što ih saopštite djetetu, dobro razmislite i uobličite vaš govor, kako ne biste bili prinuđeni da brzo mijenjate početna pravila. Android igrice ćete naći na Gugl plej prodavnici (Google Play store) ili Epl prodavnici (Apple Store), a predlažemo vam Kids Preschool Puzzles Lite, Talking Tom Cat 2,  iStory Books, Peppa Pig – Happy Mrs Chicken,  FableScapes 2.

Da li je dozvoljena samostalna upotreba interneta djeci ovog uzrasta?

Rizik kod upotrebe interneta je veći što su godine vašeg djeteta manje. Odnosno, što je dijete mlađe šanse da postane plijen grabežljivaca (predatora) su veće. Moguća štetna iskustva na internetu povećavaju se i sa dužinom vremena koje dijete provodi na internetu, posebno s dužinom vremena provedenog na internetu bez vašeg nadzora i prisustva. Najbolji način da budete sigurniji da vaše dijete neće imati loša iskustva na internetu, jeste da mu postanete saradnik i prijatelj u tim komunikacionim aktivnostima. Instalirajte igrice koje ste prethodno pregledali i igrajte s vašim djetetom neke nivoe ili dijelove unutar te igre, kako biste bili sigurni da su igrice zaista prilagođene za uzrast vašeg djeteta.

Ne ostavljajte telefon otključan.

Budite dosljedni i minimalno koristite telefon u prisustvu djeteta.

Objasnite djetetu da je telefon uređaj za obavljanje poziva i drugih poslova a ne igračka ili sprava za zabavu.

Kako se odnositi prema fotografijama sa djecom na internetu?

Najvažnije je da nikada i ni zbog čega ne pravite „selfi“ s vašim djetetom.

Nemojte ostavljati i prosljeđivati fotografije vašeg djeteta na internet. Roditelji često u tome pretjeruju, misleći da druge ljude njihovo dijete interesuje kao i njih. To u pravilu nije tačno.

Ne postavljajte slike tek rođene bebe na vaše profile na društvenim mrežama, Viberu, Skajpu, Vatsapu i drugim. Zapravo, ne postavljajte slike vašeg djeteta bez obzira koliko ima godina. Rođendansko slavlje vašeg djeteta ili posjeta zoološkom vrtu ne treba da bude javni događaj. Bez obzira što komunicirate u zatvorenim grupama, nikada ne znate ko može da vas uključi u novu grupu i tako automatski proslijedi i vašu profilnu fotografiju.

Zaključajte zid na vašem profilu na društvenim mrežama.

Vodite računa da kada fotografiju vašeg djeteta jednom postavite i podijelite na internetu ona postaje dio digitalne fondacije interneta.

Držite fotografije vaše djece u albumu. Možda je staromodno, ali je sigurnije.