Razredna nastava

Razredna nastava

Učite ih da koriste internet za sticanje znanja i vještina

Upotreba mobilnih telefona

Savjetujte djeci da ne donose mobilne telefone u školu. Trideset uređaja u jednoj učionici stvara veliku dozu elektromagnetnog zračenja. Ako to nije moguće, dogovrite se sa djecom da isključe svoj mobilni telefon kad uđu u učionicu, te da ga uredno i pažljivo spreme na određeno mjesto po dogovoru.
Sugerišite roditeljima da djecu ne zovu dok su u školi kako bi ih pitali kako su i šta rade, da li su pojela sendvič ili da li su obukla jaknu na odmoru, ni njih nisu njihovi roditelji zvali. Korisni linkovi:
Biraš kako komuniciraš, Zelena učionica

Internet u nastavi

Upotreba interneta u obrazovanju raste i internet postaje novi prostor za učenje.   Postoji mnogo načina da se uz pomoć interneta osavremeni način prezentovanja nastavnog materijala, kao i da se sadržaj za učenje proširi upotrebom internet video arhiva kao što je Jutjub, i nekih podesnih pdf materijala. Zašto na primjer djeca o jeseni ne bi mogla da uče gledajući odabrane kratke obrazovne filmove postavljene na internetu od strane mnogih edukativnih centara. Ili, zašto im se matematički sadržaji ne bi prikazali uz pomoć video klipova, slika, male priče i drugo. Na internetu postoje mnogi kanali za najmlađe s vrlo korisnim nastavnim materijalima priređenim na razumljiv način a mogu da predstavljaju izazov za rad i lakše pamćenje. Korisni linkovi:
Kanal za najmlađeUčimo da brojimo Učimo engleski Zelena učionica, Dete i svet , Množenje i dijeljenje

Internet u školi danas je redovni informaciono-komunikacioni i nastavni resurs, iskoristite mogućnosti koje vam  pruža

Bezbjednost na internetu

Razgovarajte sa učenicima o internetu, objasnite im da je internet kao ulica i da moraju biti jako oprezni

Savremena nastava

Savremena nastava

Postoji mnogo načina da se uz pomoć interneta osavremeni način prezentovanja nastavnog materijala i djeci učini interesantnim.
Napravite svoju veb stranicu

Napravite svoju veb stranicu

Većina škola ima veb stranice na kojima su neki nastavnici napravili svoje podstranice. Na njima postavljaju sadržaje svojih predmeta. Učenicima je to pomoć kad izostanu iz škole.
Online bonton

Online bonton

Pravila lijepog ponašanja iz stvarnog života primjenjujte u onlajn komunikaciji i upotrebi mobilnog telefona, naročito na nastavi.

Često postavljana pitanja

Unaprijedite svoje znanje

Kako uz pomoć interneta osavremeniti nastavu?

sadržaj za učenje proširite upotrebom internet video arhiva kao što je Jutjub, i drugih podesnih pdf materijala.

Postoji mnogo načina da se uz pomoć interneta osavremeni način prezentovanja nastavnog materijala, kao i da se sadržaj za učenje proširi upotrebom internet video arhiva kao što je Jutjub, i nekih podesnih pdf. materijala. Zašto na primjer djeca o jeseni ne bi mogla da uče gledajući odabrane kratke obrazovne filmove postavljene na internetu od strane mnogih edukativnih centara ( Kanal za najmlađe)? Ili, zašto im se matematički sadržaji ne bi prikazali uz pomoć video klipova, slika, male priče i drugo? Na internetu postoje mnogi kanali za najmlađe s vrlo korisnim nastavnim materijalima priređenim na razumljiv način koji učenicima mogu da predstavljaju izazov za rad i lakše pamćenje, kao ovaj: Učimo da brojimo, ili na primjer neki drugi sadržaji, poput ovog: Mate, mate, matika.

Da li je materijal na internetu adekvatan kao dopuna predviđenom nastavnom materijalu?

Svi sadržaji na internetu nisu podjednako kvalitetni

Kao odrasla osoba i prosvjetni radnik dužni ste da pažljivo ispitate kredibilitet postavljača sadržaja na internetu, prije nego što ih djeca pregledaju. To možete da odredite već samim pregledom sadržaja, ali svakako potražite i mišljenja drugih korisnika, ocjenu ili rangiranje veb-stranice od strane stručnjaka i korisnika ili, na osnovu drugih interakcija korisnika, procjeniti o kakvom je sadržaju riječ.

Naravno, sav preuzeti nastavni materijal, u cjelosti ili u dijelovima, morate prvo sami pregledati kako biste odredili njihovu pedagošku i obrazovnu vrijednost, a tek onda ih pružiti djeci na uvid. I naravno, provjerite postoji li neka druga autorska prepreka za upotrebu u obrazovanju. Svaki put djeci istaknite važnost izvora informacija i važnost poštovanja autorskih prava.

Koji su vidovi prezentovanja sadržaja na računaru?

Vi možete i sami uz pomoć jednostavnog programa „PowerPointa“ napraviti multimedijalne nastavne materijale sa slikama, filmovima koje preuzmete s interneta, fotografijama, tabelama, mapama i drugo. Neki predmeti su izuzetno pogodni za ovaj vid nastave, poput recimo predmeta „Priroda i društvo“. Uputstvo za korišćenje je veoma jednostavno i možete ga pročitati OVDE

Kako su drugi osavremenili nastavu pomoću interneta?

Ako ste spremni da osavremenite nastavne metode svog rada i da sadržaj učinite zanimljivijim digitalnim generacijama djece, onda internet i računar mogu da budu podesna didaktička sredstva i za sve druge predmete. Evo dobrih savjeta nekog ko je to već učinio: http://www.skolskidnevnik.net/2015/04/moje-dualno-obrazovanje/.

Shtreber

https://www.youtube.com/watch?v=Qj3Uz9vuWgs

https://www.youtube.com/watch?v=yQAN6svJ3O4