Djeca migranti

Djeca migranti internet ne koriste za zabavu

Internet servisi im omogućavaju najjeftiniju  komunikaciju sa porodicom i prijateljima

Ako si dijete migrant tvoja bezbjednost na internetu je jako važna

Ne komuniciraj s ljudima koje ne poznaješ i ne prihvataj ponude

Djeca migranti u BiH

Djeca migranti u BiH

Prema podacima Službe za poslove sa strancima, u BiH je evidentirano oko 500 djece migranata. Djeca migranti su najugroženija kategorija migranta. Mnoga od njih su sama i bez pratnje roditelja ili odraslih. Za njih je internet zaista prozor u svijet. Ako u školi imate djecu migrante, odobrite im da na kratko vrijeme koriste svoj mobilni telefon, jer ne možete znati važnost te komunikacije za djecu migrante.
Internet bezbjednost djece migranata

Internet bezbjednost djece migranata

Pažljivo čuvaj svoje lozinke za pristup internetu . Ne komuniciraj s ljudima koje ne poznaješ i ne prihvataj ponude da se s nekim nepoznatim vidiš u realnom životu. Ako ti neko ponudi da ti nešto donese od  članova tvoje porodice, zahtjevaj da mjesto susreta bude u tebi poznatom i sigurnom prostoru i, uz prisustvo odrasle osobe kojoj vjeruješ.

Preporuke za djecu migrante

Preporuke za djecu migrante

Čuvaj svoj mobilni telefon. U mjestu u kojem se nalaziš pitaj za besplatan WiFi. Sa udaljenim članovima porodice komuniciraj pomoću poruka (Viber, WhatsApp, Facebook Messenger,..) jer će ih pročitati kad budu na internetu. Njihov odgovor možeš pročitati kad se ponovo konektuješ. Ne vjeruj svemu na internetu. Posebno budi oprezan/na prema primamljivim  ponudama za laku zaradu. Ne prihvataj poslove koji se nude putem interneta.

Budite humani, pomozite djeci migrantima, omogućite im da se povežu na vašu mrežu!

Ako si dijete migrant i ako si ugrožen, trebaš pomoć, pozovi 122 (besplatan broj).