Video igre

Kontrolišite koje video igrice koristi vaše djete dok je na internetu. Neke video igre su veoma opasne po život vašeg djeteta. Neki četovi i veb-stranice promovišu samoubistvo kao vrstu završetka video  igrice.

Video igica pod imenom „Plavi kit“ odnijela je na desetine mladih života završenih samoubistvom. Preko mrežâ Vatsap, Tvitea i Fejsbuk, širi se video igrica „Momo“, namjenjena najmlađima. Igica počinje kontaktiranjem preko sličice virtuelnog ženskog lika koja se zove Momo. Momo  djeci potom predlaže niz zadataka čiji je krajnji cilj navođenje djece da izvrše samoubistvo. Ukoliko djeca pokušaju da prekinu komunikaciju, prijeti im se nizom uznemiravajućih poruka i slanjem otvorenih prijetnji o tome da će svi njihovi lični podaci biti ovjelodanjeni na internetu.

Da biste bili sigurniji da vaše dijete koristi video igrice primjerene njegovom/njenom uzrastu pogledajte kako se igrica rangira putem PEGI, evropske organizacije za pomoć roditeljima u razumijevanju kvaliteta i sadržaja video igrica za djecu https://pegi.info/en/index/ Na ovoj veb-stranci može dobiti niz veoma korisnih i aktuelnih uputstava o alatima za roditeljsku kontrolu nad upotrebom interneta od strane vašeg djeteta.

Naša zemlja je članica ove organizacije zajedno sa još 35 drugih evropskih država.

Povezati ovu stranicu sa stranicom online-igrice na kojoj ce biti lista nekih edukativnih i korisnih igrica